Източник: Reuters, архив

Пуерпериумът е следродилният период, който започва от раждането на плацентата и продължава 6 до 8 седмици след това. Характеризира се с процеси на обратно развитие на женските гениталии и възстановяване на нормалното функциониране на организма както преди бременността. Какви са първите грижи за родилката след раждането?

1. Положение на матката

През първия час след раждането е необходимо редовно измерване – през 15 минути, на кръвното налягане и пулса на родилката. Задължително е внимателното наблюдение на количеството на вагиналното кървене. Следи се нивото на фундуса на матката. Причина за това е, че при релаксация на матката (тогава нивото на маточния фундус е по-високо от нормалното) е възможно кръвта да се събира в кухината на органа и да липсва генитално кървене. При установяване на това отклонение се извършва масаж на матката през коремната стена или се прилагат медикаменти до контрахирането й.

2. Раздвижване след раждането

Понастоящем е възприета практиката на ранно раздвижване на родилката. Жената става от леглото няколко часа след раждането – първо остава седнала за няколко минути в леглото, след което се раздвижва в присъствието на персонал в помещението.

Предимствата на ранното раздвижване са подобряване функцията на пикочния мехур и червата (избягва се констипацията) и профилактика на следродилната венозна тромбоза и пулмонална емболия.

Какво още е характерно за следродилния период може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase