Американски учени имат отлични новини за почитателите на шоколада - той подобрява когнитивните функции и предпазва от нежеланите възрастови изменения, съобщи в. "Дейли телеграф".
Шоколадът е свързан с по-добри когнитивни показатели "независимо от другите хранителни навици", показа изследването обхванало 968 души на възраст от 23 до 98 години от Мейн и Сиракюс. Той не само подобрява резултатите на когнитивните тестове, но и зрително-пространствената памет и организиране, работната памет, проследяването, абстрактното мислене и анализа на психичното състояние.
Ползата от шоколада за мозъка се дължи на флаванолите. Те са най-много в черния шоколад. Богати на тях са също чаят, червеното вино и плодове като гроздето и ябълките, пише БТА.
Предишни изследвания установиха, че шоколадът е полезен за сърцето и кръвообращението. Той намалява холестерола и опасността от инсулт и предпазва кожата от слънчево увреждане.
Невробиологът Уел Клоуър дори твърди, че шоколадът помага за отслабване, ако човек остави малко парче висококачествен продукт да се разтопи върху езика 20 минути преди ядене. Това освобождава хормони в мозъка, които сигнализират за засищане и потискат апетита. Ако яденето свърши по същия начин, рискът да се появи желание за похапване по-късно също намалява.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
7
Брегор
преди 8 годиниЧерен шоколад е с над 50% какао, аз гледам също да не е със соев лецитин а със слънчогледов.
6
Жена
преди 8 години5, не знам на кое казват истински шоколад, но над 70-75 процента е нещото, на което можеш да кажеш шоколад, а не смесица от квото там им е дошло на ум. Ако си пробвал над 90 процента, то и да искаш повече от парченце трудно би изял. Това е все едно да дъвчеш в устата си току що смляно кафе. Иначе съм съгласна с теб.
5
АТАКИСТ
преди 8 годиниdo 6Коняка е по-сладникав от уискито. Аз не обичам чак толкова сладко като комбинация. Въпрос на вкус.