Снимка: Reuters
fallback

Учени от Швеция са открили "нова" суперхрана, която в действителност присъства в менюто на човека от хилядолетия, пише в. "Сънди експрес".

Авторите на настоящото проучване от университета на Лунд са установили, че редовната консумация на ечемик е свързана със "забележителни" ползи за здравето.

Зърнената култура, която присъства в редица хранителни продукти, може да намали риска от диабет, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване.

Шведските изследователи са открили, че ечемикът, подходящ за използване като алтернатива на картофите и ориза, бързо подобрява здравето, потискайки апетита.

"Забележителните" според специалистите здравословни ефекти от ечемика настъпват, когато зърненият продукт попадне в червата, където окуражава освобождаването на полезни бактерии и хормони.

За целите на изследването участниците са консумирали хляб, приготвен основно от ечемик, на закуска, обяд и вечеря. Около 11 до 14 часа след последното хранене, на изследваните лица са направени тестове за рискови фактори за диабет и сърдечносъдови заболявания.

Специалистите са установили, че за краткото време след последната консумация на ечемик, матаболизмът на участниците се е подобрил, нивата на захарта и инсулина са се понижили и се е увеличила чувствителността им към инсулина. При изследваните лица е отчетен и подобрен контрол над апетита.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

граматик

преди 8 години

До з н а й к оЗНАЙКО, ПИШЕ СЕ "НЯМА ОТ КОГО ДА СЕ НАУЧИШ". Стига с тия диалекти.

10

бирата

преди 8 години

До Кирил Софийски кирчо, милиониш тонове ечемик се използа за произвадство на бира, а тя не е за конете.

9

123

преди 8 години

то и едно време казваха -евтин на брашното скъп на триците, и ги даваха на прасетата.Но се оказа,че е вярно и сега триците са си по-скъпи от брашното и черния хляб по-скъп от белия, а хляба само от трици най-скъп

fallback