Снимка: Reuters, архив
fallback

Всеки трети родител в България смята, че ваксините не са безопасни. 17% пък са на мнение, че имунизацията на децата води до странични ефекти.

Резултатите са от национално проучване за обществените нагласи към ваксините у нас. Затова Здравното министерство започва информационна кампания, която да разсее митовете около имунизациите и да промотира ползата от тях, съобщава Нова тв.

Междувременно стана ясно, че ресорното ведомство е обявило нов търг за 4-, 5- и 6-валентни ваксини. Петър Москов обаче уточни, че ако и този път възникне проблем с доставките, държавата ще търси други начини, за да осигури имунизационния календар на българските деца.

Националната информационна кампания за ваксините ще информира родителите за ползите и за евентуалните рискове от ваксинирането на децата им.

Oще по темата

Успех при събирането на мотиви за предстоящия вот на недоверие в здравеопазването, пожела иронично здравният министър на опозицията.

"Имам пълно спокойствие при престоящия вот на недоверие, ако той бъде внесен. Всяко едно нещо, което вършим следва програмата на управление и има ясен отчет”, каза Москов пред bTV.

По думите му България не е единствената държава, която е търсила ваксини от неевропейски източници.

"Когато нашата делегация беше на посещение в Турция, за да търсим договорка за френската ваксина, която се пакетира в Турция, в същия този ден там бяха делегациите на Испания и Хърватия, на които същата молба беше отказана", коментира здравният министър.

Той увери, че имунизационният календар за 2016 г. е готов. Освен това са осигурени пропуснатите ваксини за 2014 и 2015 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 8 години

Аз пък моите не смятам да ги ваксинирам.Все има някой корумпиран доктор дето ще ги впише като сложени и няма да си тровя децата със съмнителни субстанции.

28

куку

преди 8 години

Кармайкъл, ти си ЕлЮменат

27

Анонимен

преди 8 години

Стъкмистическа "грешка" - всяко стойностно проучване посочва първо обхванатия брой анкетирани и после извадка от резултатите .така ,че на мен нищо стойностно не ми говори съобщението " една трета от родителите" Ако са анкетирани 10 човека 3.5 са със съмнения .малцинство и незначимо количество.И много ми допадна сравнението със "шума от празните съдове" Некоректни и некомпетенти хорица заглушават здравия разум и дългогодишния опит за ползите от ваксините.

fallback