Ройтерс, архив
fallback

Сърдечният инфаркт на практика представлява остър коронарен синдром, който настъпва внезапно вследствие на прекъсване на кръвотока през артериите, кръвоснабдяващи сърдечния мускул - коронарни артерии. Процесът от своя страна води до развитие на исхемия, с последваща некроза на миокарда.
 
Основните причини за развитие са формиране на оклузивен тромб в зоната на усложнена атеросклеротична плака, което на практика води до откъсване на плаката, а тръгвайки по хода на сърдечното кръвообращение предизвиква остро запушване на кръвния ток. Това е част от системната класификация на миокардните инфаркти в точката за етиологично развитие.
 
Втората главна причина е отбелязана с названието неатеросклеротични причини. Обикновено този тип инфаркти се развиват на базата на тежък спазъм при ангина на Принцметал, дисекация на аортата, коронарна дисекация, травма на гръдния кош, нарушена коронарна перфузия при тежка аортна стеноза, тежка хипотония, водеща до хипоперфузия на сърдечния мускул, хипоксемия, луес, синдром на Такаясу, болест на Кавазаки, системна полицитемия, сърдечна катетеризация и системен прием или остро предозиране с кокаин, водещо до генерализиран вазоспазъм, което е предпоставка за нарушения в миокардния кръвоток.

Повече за инфаркта на миокарда и неговото развитие ще научите от Рuls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 8 години

Не инфарктът води до исхемия, исхемията води до инфаркт.

4

Др. Ох Боли

преди 8 години

Ако плаката се разрастне много или се откъсне от стената може да предизвика запушване на артерията в следствие, на което се получава инфаркт. Понеже артериите са еластични и могат да намаляват своето сечение ако са подразнени механически или химически при съответно дразнение могат трайно да намалят до минимум кръвоснабдяването на даден участък от тъкан. Тогава отново се появява инфаркт на тази тъкан.

3

Др. Ох Боли

преди 8 години

Инфаркт се нарича остра кислородна недостатъчност на тъкан, най-често вследствие на прекъсване на кръвоснабдяването на тази тъкан. Миокард се нарича мускулната тъкан на сърцето (почти цялата тъкан на сърцето) Исхемия е недостатъчно снабдяване с кислород на дадена тъкан. Некроза е образуване на мъртва тъкан най-често вследствие на исхемия. Коронарни се наричат артериите, кръвоснабдяващи сърцето понеже го опасват "като корона". Атеросклеротична плака е болестно надебеляване на стената на артерията

fallback