5

Анонимен

преди 8 години

Не инфарктът води до исхемия, исхемията води до инфаркт.

4

Др. Ох Боли

преди 8 години

Ако плаката се разрастне много или се откъсне от стената може да предизвика запушване на артерията в следствие, на което се получава инфаркт. Понеже артериите са еластични и могат да намаляват своето сечение ако са подразнени механически или химически при съответно дразнение могат трайно да намалят до минимум кръвоснабдяването на даден участък от тъкан. Тогава отново се появява инфаркт на тази тъкан.

3

Др. Ох Боли

преди 8 години

Инфаркт се нарича остра кислородна недостатъчност на тъкан, най-често вследствие на прекъсване на кръвоснабдяването на тази тъкан. Миокард се нарича мускулната тъкан на сърцето (почти цялата тъкан на сърцето) Исхемия е недостатъчно снабдяване с кислород на дадена тъкан. Некроза е образуване на мъртва тъкан най-често вследствие на исхемия. Коронарни се наричат артериите, кръвоснабдяващи сърцето понеже го опасват "като корона". Атеросклеротична плака е болестно надебеляване на стената на артерията

2

11

преди 8 години

Мдааа, абсолютно всичко разбрах за процеса. Авторът май е тръгнал към мозъчно увреждане.

1

George

преди 8 години

Тоя Цанко Стефанов от къде го копна материала и за какво. Нищо не се разбира. Принцметал, перфузия, хипоксемия, луес, синдром на Такаясу...Автора май има синдром. На потомствена умствена изостаналост.