Снимка: архив Булфото
fallback

Взлизаме в сезона на грипа. Грипната вълна малко закъснява, но постепенно идва. Обикновено пикът е в края на януари, но е възможно тази година да се пренесе изцяло във февруари, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

Той обясни, че традиционно грипната вълна идва от Западна Европа. В момента обаче има огнище в района на Иран, близо до границата с Пакистан.

Не е изключено този път болестта да ни атакува оттам, стана ясно от думите на Кунчев.

Раздвижване на грипа има в Холандия и в Швеция, но никъде няма отчетлива вълна.

Все още не е ясно и кой точно щам ще предизвика епидемията - "Швейцария" или "Калифорния".

"В над 90% от случаите при грипна епидемия става въпрос само за един щам. Ако щамът е "Швейцария", болестта протича нормално, без някакви особени усложнения. Най-застрашените от него са възрастните хора и малките деца.

Щамът "Калифорния" пък засяга предимно хората в активна възраст, припомни д-р Кунчев.

Той отбеляза интересен факт - около Коледните и Новогодишните празници, когато се събират дълги периоди на почивни дни, се срива статистиката на заболелите. "Причината е, че по това време хората само в краен случай търсят медицинска помощ", обясни Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Важно!!!

преди 8 години

Във връзка с поредната категорично Нелогична акция на пациентската организация:1! Грипа и категорично вирусна инфекция ,която не се лекува с Антибиотици!!!2. Абсолюно Нелогично е и искането на Микробиологично изследване3.Абсолюнто Вредно и Опасно е произволното прилагане на Антибиотици останали в домовете от предишно незавършено лечение или взето от Аптека!!!

20

Анонимен

преди 8 години

Калифорния ще да е , нападнал ни е от 25г и няма ваксина за него а само "кой не скача".Пиндопидурите го донесоха и разпространиха като първо заразиха медиите (те сега са развъдници) а след това и недорасляците.В резултат само сополи и ЕС ще даде, ЕС ще отпусне , а няма никакво ЩЕ направим ЩЕ произведем и продадем.

19

АНТИ ПРОПАГАНДА

преди 8 години

ХАХАХ, СМЕЯ СЕ ОТ СЪРЦЕ ! ТОВА ДА НЕ Е НЯКОЙ ГЕО-ПОЛИТИЧЕСКИ ГРИП ?! КОЛКО СА ЖАЛКИ И ПРОЗРАЧНИ ВЕЧЕ МЕДИЙНИТЕ КЛОАКИ, ТАЗИ ПРОПАГАНДА ПРИ МЕН НЕ МИНАВА !

fallback