Снимка: Reuters, архив

Доц. д-р Андрей Андреев е началник на Очна клиника към Националната многопрофилна транспортна болница ,"Цар Борис III" повече от 20 години. Управител е на Очна клиника "Ден" в София. 

Доц. Андреев, наскоро бяхте отличен с награда за особени заслуги в развитието на офталмологията у нас. Какви са новостите при лечението на очни болести, които прилагате?
 
Бях отличен от Българския лекарски съюз във връзка с въвеждането и разработването на нов метод за трансплантация на роговицата. Досега в България се прилагаше методът на перфоративна кератопластика, въведена още през миналия век, при която увредената роговица се заменя в цялата си дебелина. Това е един метод с доста рискове и недобри оптични резултати.
 
От три години в нашата клиника въведохме и използваме няколко техники на ламеларна роговична трансплантация. При тези методи се отстранява само увредения слой на роговицата (ендотел, строма) и се трансплантира здрав такъв слой, взет от донор. При тази процедура не се нарушава целостта на очната ябълка и се запазват оптико-механичните характеристики на предния отдел на окото. Усложненията са много по-малко и крайните резултати са значително по-добри.
 
При какви заболявания се използват тези методи?
 
Въведените нови методи се използват при всички заболявания, водещи до нарушаване прозрачността на роговицата и загуба на зрение.
 
Имат ли достъп пациентите в България до качествено лечение, съпоставимо с това в западните държави?
 
С удовлетворение мога да кажа, че българската офталмология е на едно средно европейско ниво. Много клиники разполагат с най-нова апаратура и диагностиката и лечението са съвременни и актуални.
 
Цялото интервю с доц. Андреев прочетете на Рuls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase