fallback

Над 500 лекари са напуснали България тази година, алармират от Българския лекарски съюз (БЛС). Тревожните факти показват, че сертификати за работа в чужбина от БЛС са взели 505 лекари. От тях заминалите със специалност са 284, а 221 са без специалност.

Статистиката, която съсловната организация води от 2012 г., показва тенденция за леко увеличение на напускащите лекари, но току-що завършилите са все по-голяма част.

В стремежа си да подпомогне младите лекари и да ги мотивира да останат в страната, за тази година БЛС е успял да събере средства за рекорден брой стипендии – 61. Тяхното връчване ще се състои утре в Първа градска болница.

Лекарският съюз отпуска стипендии в размер от 400 лв. месечно на млади лекари-специализанти и редовни докторанти за четвърта поредна година. През първата година от стартирането на проекта за подпомагане на млади лекари са връчени 11 стипендии. През 2013 г. броят им достига 56, а през 2014 – 52 стипендии.

По данни на експерти от Българския лекарски съюз за последните 4 години над 1800 български лекари са напуснали страната и са намерили работа в чужбина: през 2011 г. - над 500 лекари, през 2012 г. - 447, през 2013 г.- около 400, а през миналата година - още 540 лекари.

Още новини от Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Ганев

преди 8 години

Лекуване значи - преглед със направени изследвания а кой прави това - ТЕХНИКАТА. МАй че на мед. кадри им е доста трудна тази материя.Били напуснали - една не малка част от тях са с големи мераци но ?.......пари не се дават само да притежаваш диплома.

47

Гаров

преди 8 години

Няма незаменими хора .....били напуснали 500 - интересно кой ги преброи. Това е нищо в сравнение със инженери и Т специалисти.До една година 90/100 ще се върнатВъв времето на 21век всичко се прави с компютри а за в бъдеще на всяко изследване ще има и готова рецепта

46

Анонимен

преди 8 години

Здравеопазване в България няма! Малкото останали лекари поставят диагнози с хвърляне на боб, а след това изписват лекарства като шаманисти.

fallback