Снимка: Reuters, архив

Медът се различава по цвят, като той може да бъде бистър, кехлибарен, както и по-тъмен. Вкусът, както и цветът, на тази ценна храна зависи от цветовете, от които се добива нектарът.

Медът може да се открие в суров и в пастьоризиран вид. Суровият мед е изваден от питите и бутилиран директно след това. Поради тази причина, може да съдържа следи от восък или цветен прашец. Пастьоризираният продукт е преминал през топлинна обработка и са отстранени всякакви примеси от него.
 
В количеството от една лъжица мед, което е около 21 г, се съдържат 64 калории, 17,3 г въглехидрати, включително захар и фибри, 0 г мазнини и 0 г протеини. В пчелния продукт могат да се открият незначителен брой витамини и минерали.
 
Консумацията на мед, вместо захар, води до постепенно покачване в нивата на кръвната захар. Известно е също така, че медът има антиоксидантни, противомикробни и успокояващи свойства.
 
За ползите от консумация на мед ще научите от Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase