Снимка: Reuters, архив

Кухината на матката е покрита с лигавица, която се нарича ендометриум. Ендометритът е възпалението на маточната лигавица. Най-често заболяването възниква в пуерпериума (следродилния период) или е резултат на проведени оперативни интервенции – кюртаж, Цезарово сечение и др.

Ендометритът се разделя на остър и хроничен. Острото възпаление на лигавицата се манифестира с внезапно начало с болки ниско долу в корема, изтичане от влагалището на кървенист секрет с неприятна миризма, фебрилитет и понякога влошено общо състояние на жената.
 
Хрониченият ендометрит възниква при трайна увреда на лигавицата или възможности за реинфекция. Такива условия създават чуждите тела в матката (спирала), инфектирани полипи, задържани плодни части, злокачествени заболявания, химически изгаряния. Отпадането и регенерацията на ендометриалната лигавица всеки месец предпазва от персистиране на инфекция, стига да не е проникнала дълбоко в стената на матката. Това е причината заболяването да се среща рядко и някои специалисти да отричат съществуването му.
 
Повече за възпалението на маточната лигавица ще научите от Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase