Снимка: Reuters, архив

През последното десетилетие заболеваемостта от захарен диабет драстично се увеличи. Вероятно това се дължи на промяна на начина на живот – по-малко физическа активност и консумация на висококалорични храни, водещо от своя страна до съществено покачване честотата на затлъстяване, особено в млада възраст.

Преди откриването на инсулина износването на плода от майка с диабет е било почти невъзможно. След въвеждането му в клиничната практика този проблем е разерешен.
 
1. Колко типа диабет има?
  • Захарен диабет тип 1 – среща се в 10 % от всички форми на диабет. Дължи се на автоимунна деструкция на клетките в панкреаса, продуширащи инсулин. За лечението му се използва екзогенно внесен инсулин.
  • Захарен диабет тип 2 – среща се в 85 %. Изявявя се в по-напреднала възраст, но не са редки и случаите на диагностицирането му в пубертета. Обездвижването и обезитета са предпоставка за възникването му.
  • Гестационен диабет – началото на заболяването се манифестира по време на бременността. Диагностицира се чрез орален глюкозотолерантен тест в интервала 24-26 г. с.
Повече за диабета и бременността ще научите от Рuls.bg
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase