Снимка: Reuters, архив

Кестените имат по-ниско съдържание на мазнини, в сравнение с ядки като орехите или пеканите (американски орехи) – добри новини за тези, които следва да внимават с техния прием. Освен с приятния си вкус, кестените са „опаковани“ и с различни хранителни вещества, които допринасят и за доброто здраве.

Кестените са с високо съдържание на фибри – разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри се абсорбират във водата и образуват подобна на гел консистенция. Те помагат за понижаване на холестерола и стабилизиране на нивата на кръвната захар.

 
Неразтворимите фибри предотвратяват запека и усложнения, свързани със стомашно-чревния тракт, като помагат на изпражненията по-бързо да бъдат изведени от организма. В количеството от 80 г печени кестени се съдържат 4 г фибри, като те са предимно неразтворими.
 
Кестените са богати на въглехидрати – в около 80 г могат да се намерят 45 г въглехидрати. Те са важни за поддържане нивата на енергията както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, а също така подпомагат и нервната система.
 
Още за здравословното хранене ще научите от Рuls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase