Снимка: Reuters, архив

 Веднъж развит, навикът трудно може да бъде преодолян, независимо от неговото естество. Понякога той ни става толкова присъщ, че дори не осъзнаваме каква голяма част от ежедневието ни е придружена от него и по този начин този навик неусетно може да промени част от самите нас постепенно. Такъв навик се нарича вреден.

 
Вредните навици се наричат още парафункция – тоест допълнителна, излишна функция, такава, която не се използва за нормалните актове на дъвчене и говор. Обикновено те се изграждат вследствие на стрес и за резултат имат различни по вид и обем промени в зъбните тъкани, които обичайно нарушават естетиката и нормалната функция.
 
Многократното повторение на привидно безобидни действия резултира в необратими последици върху усмивката и комфорта. Когато тези промени стават осъзнати и видими, вече е късно и преустановяването на навика не е достатъчно за възстановяване на нормалното състояние на зъбите. Тези дейности и вредни навици се изразяват, но не се изчерпват, със следните:
 
1. Белене на слънчогледови семки със зъби
 
Суровоядството и прекалената консумация на ядки предпоставя хронична травма на зъбите от натоварване, което се изразява в постепенно изтриване на емайла и дори откриване на дентина – абразиране на зъбите.
 
Специфичен вид имат зъбите, които се използват за белене на слънчогледови семки – емайлът на съответните зъби, които най-често се използват за целта, се вдлъбва и формата на зъба се нарушава във вида на полулунна изрезка на режещия му ръб.
 
Останалата част от текста на д-р Маргарита Василева ще намерите на Рuls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase