Снимка: Reuters, архив

Действието на киселия трън (Berberis vulgaris) се обяснява с наличието на натуралния алкалоид берберин. Берберинът се свързва с подобряване на глюкозния толеранс и инсулиновата резистентност, поради което и се среща препоръката киселият трън да се приема от диабетици.

При предклинични проучвания се потвърждава ефектът на берберина, но също и не се намира положителен ефект от приема на билката по отношение контрола на кръвната захар, дори ежедневно в продължение на 8 седмици. Тоест на този етап науката не е потвърдила ползата на билката при диабетно болни и не следва в този случай да се разчита на нея за контрол на кръвната захар.

Киселият трън обаче се оказва изненадващо полезен в друга насока. С негова помощ – отново заради берберина – може да се намали натрупването на зъбна плака и рискът от гигингивит. В този смисъл влагането на съставката в паста за зъби дава една добра превенция на кариеса и кървящите венци, която при това е с натурален произход.
 
Още за ползите от консумацията на кисел трън ще научите от Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase