Снимка: Reuters, архив

Бременността е специален период в живота на всяка жена. Създаването на живот носи голяма отговорност - за успешното износване на детето е необходимо бременната да предприеме някои промени в обичайното си ежедневие.

1. Работното място
 
Жената може да продължи да живее и работи, както преди бременността, но с някои малки промени в ежедневието си. Заетостта на работното ѝ място трябва да бъде умерена и в нормални условия – не бива да стои изправена повече от 5 часа дневно, да работи на поточна линия или с машини, които са източник на силен шум и вибрации. Вдигането на тежести, еднообразната работа, ниските температури и прекалено сухата или влажна атмосфера също се отразяват неблагоприятно върху нейния организъм и плода.
 
Физическите натоварвания и продължителната умствена дейност са също фактори, които могат да доведат до разстройване на бременността.
 
Бременната жена има правото да поиска от фирмата, в която работи, да бъде трудоустроена на място с условия, които не са опасни за нея и плода. В някои професии е задължително от самото начало на бременността жената да бъде изведена от трудовата среда – това се отнася за работещи в рентгенови и радиологични лаборатории, в химическото производство, фармацията, полиграфията и др.
 
При професиите, свързани с повишено общуване и повишена заболеваемост в обкръжението от грип, рубеола или варицела, е необходимо задължителното извеждане на бременната от средата. Това важи особено за учителската професия, където периодично се наблюдават епидемии от съответните заболявания. Препоръката касае и медицинския персонал в някои отделения и кабинети.
 
Още съвети за успешна бременност ще намерите в здравно-медицинския сайт Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase