Снимка: Reuters, архив

Нашата усмивка носи много позитивни емоции, както на останалите, така и на нас самите. Но надали подозирате какво се крие зад нея. Зъбите притежават доста сложна морфология - многобройни изпъкналости, вдлъбнатини и нагъвания, които се комбинират с дълбоки бразди. Резултатът от тази специфична зъбна анатомия е голям процент зъбни повърхности с риск от плакозадържане.

Особено рискови и плакретентивни са дъвкателните повърхности на току-що пробилите детски постоянни зъби. Те се появяват в агресивната среда (ниско pH поради прием на предпочитаните от децата сладки храни и газирани напитки, все още недостатъчно добра орална хигиена поради неумение или недисциплинираност) на детската уста в състояние на незавършена минерализация.
 
Това предполага по-голяма крехкост на емайла, в частност в дълбочина на фисурите (браздите) по дъвкателната повърхност, където тесният отвор на фисурата благоприятства развитието на множество бактерии, но не позволява навлизането на слюнката и влакната на четката за зъби.
 
Поради тези причини най-често първите кариеси на постоянните дъвкателни зъби - премоларите и моларите, се развиват във фисурите. Около 90% от детските кариеси се намират в браздите по дъвкателните повърхности. Много често тези кариеси се развиват още преди зъбът да е пробил изцяло.
 
Как да предпазим новопробилите зъби от кариес ще разберете от Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase