Снимка: Reuters, архив

Грижата за здравето е първа по значение за човешкото благополучие - в нея се включва и поддържането на хармония и баланс в устната кухина. Но за съжаление, на пръсти се броят хората, които са пощадени от денталния кариес. Разпространението на кариеса от почти 100% сред израстналите индивиди показва глобалното значение на проблема и още по-ярко подчертава нуждата от профилактика и превенция.

Зъбният кариес е инфекциозно, трансмисивно, хронично заболяване, което се проявява в различни форми и в различни зъбни локализации. Специфичен вариант на денталния кариес е този, който се намира в шийката на зъбите.
 
Кариесът в зъбната шийка се нарича още цервикален кариес (cervix, лат. - шийка). Той представлява деминерализиране на минералната субстанция и разграждане на органичната съставка на емайла и дентина (а в някои случаи - и на зъбния цимент) в областта на зъба, която е в непосредствена близост с венечния ръб.
 
Етиологията на всички видове кариес, както и на шиечния, е свързана със зъбната плака. Бактериалният плаков биофилм, който се образува и развива на мястото, където венецът е долепен до зъба, е виновникът за появата на цервикалния кариес. Браздичката, която се образува между венеца и денталната повърхност представлява идеално ретенционно място за оралните бактерии. Чрез метаболитните си продукти те опосредстват разрушаването на денталните структури, с които са в контакт.
 
Повече за цервикалния кариес ще прочетете на здравно-медицинския сайт Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase