Снимка: Reuters, архив

Овесените ядки, които малко неправилно наричаме ядки, са зърнена култура, която е с най-високо съдържание на фибри. Фибрите са полезни не само заради въздействието, което оказват върху перисталтиката на червата и редовността на стомаха, но и заради свойството им да понижават стойностите на холестерола в кръвта.

Овесените ядки съдържат специфични диетични фибри – бета-глюкани, на които и се дължи здравословния за сърдечносъдовата система ефект на изчистване на кръвта от излишни мазнини. Заради тази характеристика овесените ядки имат полза за профилактиката на ред сърдечни заболявания, в това число коронарна болест на сърцето, и рак на дебелото черво. Тези препоръки се базират на няколко сериозни проучвания, американски, британски, холандски и други, представени в издания като American Journal of Lifestyle Medicine и American Journal of Clinical Nutrition.
 
От данните на 2 млн души за хранителния им режим и прием на фибри, изследователи изчисляват, че на всеки 10 г фибри, поети от зърнени храни като овесените ядки, рискът от развитието на колоректален рак спада с 10%, което е достатъчно показателен факт.
 
Заради свойството на тези разтворими фибри да подобряват стойностите на холестерола, при изследвания се отчита и по-успешен контрол на кръвното налягане при хора на такава терапия.
 
За ползите от консумацията на овесени ядки ще научите на Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase