Снимка: Reuters, архив

Полова въшливост е заболяване, което се нарича още фтириаза и се причинява от половата въшка, която е различна от главовата и дрешната. Коремчето на паразита е широко и сплескано. Размерите му са 1-2 мм. Крачетата са три чифта и са снабдени с здрави нокти, осигуряващи захващането на въшката за косъма. Половата въшка е трудно различима от цвета на кожата.

Опаразитяването става най-често след интимен контакт (половият акт не е задължителен). Въшките могат да преживеят до 24 часа извън гостоприемника си. Това прави възможно заразяването при ползване на обща кърпа, дрехи, седлака на автомобил, обществени бани и тоалетни. Половата въшка се прикрепва здраво в основата на косъма, където снася гниди. След една седмица от последните се излюпват ларви, които след още една седмица стават годни да дадат поколение. Паразитите се хранят от гостоприемника си, смучейки кръв.
 
Основен симптом е гениталният сърбеж, проявяващ се особено през нощта. В резултат на сърбежа кожата често се разранява и инфектира с бактерии. При ухапването част от слюнката на въшката попада в кожата и превръща хемоглобина в хемосидерин. На тази химична реакция се дължи появата на кръгли сини (хеморагични) петна по корема и бедрата. Те са от основно значение за поставяне диагнозата.
 
При по-дълготрайно заболяване и по-окосмени индивиди въшката пропълзява извън половата област, достигайки корем, гърди, брада, мишници, вежди и клепачи.
 
За интимните зарази прочетете още на Рuls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase