Източник: Reuters, архив

Бирата – една от любимите напитки през лятото, не само носи свежест, но има и своите ползи за здравето, които са доказани научно. 

Консумацията на бира в умерени количества може да бъде полезна за сърцето. Проучване на изследователи от университета „Емори“, САЩ, в което участват 2 200 по-възрастни мъже и жени, установява, че тези, които консумират бира ежедневно, имат с 50% по-малък риск от развитие на сърдечна недостатъчност. 

В данните на друго проучване, дело на международен изследователски екип от Германия, Франция и Великобритания, се посочва, че бирата и виното имат противовъзпалителни свойства, които могат да понижат риска от коронарна болест на сърцето. 

Бирата също така може да бъде полезна и за мозъка. С помощта на ядрено-магнитен резонанс учени от Бостън, САЩ, откриват, че хората, които консумират умерени количества алкохол, в по-малка степен страдат от инсулти, в сравнение с тези, които не консумират алкохол изобщо. 

Според изследователите умерената алкохолна консумация помага и за понижаване нивата на стреса, намалява тревожността и подобрява настроението. Бирата, по-конкретно, съдържа и редица хранителни вещества, като протеин, витамини от групата B, фосфор, магнезий, селен, желязо.

Експерти от Финландия констатират, че ежедневната консумация на бира намалява риска от развитие на камъни в бъбреците с 40%. Изследователите не могат да обяснят на какво точно се дължи връзката, но смятат, че е следствие от високото количество течности в организма. Те не само водят до редовно уриниране, но и поддържат правилната функция на бъбреците. 

Изследователите допълват, че хмелът, който се съдържа в бирата, може да помогне в процеса по забавяне на освобождаването на калция в костите, който може да се реабсорбира от бъбреците като болезнени камъни.

Повече полезна информация за здравословно хранене може да прочетете в здравословно-медицинския сайт Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase