Близките, роднините и приятелите на починалия от антракс във Варна са здрави и в момента нямат никакви здравословни оплаквания, каза днес изпълняващият длъжността директор на Регионалната здравна инспекция в крайморския град Дочка Михайлова.

Антраксът се предава от животно на човек, но не от човек на човек, допълни Михайлова, цитирана от БТА. Тя посочи, че след добра термична обработка на месото бацилът на болестта се унищожава.

Още по темата

На този етап няма данни в търговската мрежа да има наденици, приготвени с месо от кравата, за която се смята, че е била болна от антракс, увери д-р Даниел Денев, началник отдел „Здравеопазване на животните” при Областна дирекция по безопасност на храните - Варна и временно шеф на дирекцията.

В понеделник започва ваксинация на животните в селото против антракс, допълни той. По думите му не са констатирани случаи на други починали животни в двора на починалия мъж или в селото.

На жителите на Млада гвардия е наложена забрана да продават мляко, месо и кожи. Освен това животните им няма да излизат на паша, докато не се изясни от къде се е появил антраксът в района.

53-годишен мъж от варненското село от село Млада гвардия почина от антракс, като се предполага, че е бил заразен от болна крава. Заразеното с антракс месо било продадено и от него били направени наденици в транжорна в „Аспарухово".

Всички открити количества от месото и надениците са иззети. След като им бъдат взети проби за изследване, ще бъдат унищожени в екарисаж.

Заболелият мъж е потърсил медицинска помощ повече от седмица след появата на първите симптоми на болестта, каза д-р Михайлова. Кравата е била заклана на 7 юли. Ден по-късно се появили първите симптоми при мъжа. Във варненската болница „Света Марина” е бил приет на 15 юли. Ден по-късно е починал от кожна форма на антракс, уточни д-р Михайлова.

ОТ РЗИ съобщиха, че от месото на животното са яли 18 души. Още вчера са им били раздадени антибиотици.

От вчера има наложена възбрана за движение извън дворовете на всички животни в Млада гвардия. По-рано днес екип на Гражданска защита е направил дезинфекция на животновъдния обект, където е било заклано животното, и сметището на селото, където са били изхвърлени костите от трупа на кравата.

Няма информация за болни от антракс крави и овце в Млада гвардия. На този етап няма да бъдат евтаназирани животни, отбеляза д-р Денев.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase