Снимка: Булфото, архив
fallback

Подсладените газирани напитки могат да нанесат непоправимо увреждане на белия дроб, сочат данните на ново изследване, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Ежедневната им консумация несъмнено има неблагоприятен ефект върху здравето. Свързана е с епидемията от затлъстяване, която понастоящем засяга Европа и САЩ, и е също в основата на чернодробни увреждания, са заключили учени от университета Тъфтс в САЩ.

В рамките на изследването 2634-ма участници, мъже и жени, трябвало да отговорят на въпроси, свързани с консумацията им на газирани напитки, независимо дали съдържат или не съдържат кофеин.

Участниците били разделени на три групи в зависимост от това дали консумират 1 газирана напитка месечно, седмично или дневно. След това учените изследвали мазнините в черния дроб на всеки участник с помощта на рентгенова компютърна томоденситометрия.

Оказало се, че редовните консуматори на газирани напитки са с 55 на сто по-голям риск от развитие на неалкохолна стеатозна болест на черния дроб - натрупване на триглицериди в черния дроб, независимо от пола, възрастта, индекса за телесна маса и начина на живот на участниците.
 
Честата консумация на диетични газирани напитки обаче не увеличава този риск.
 
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Hepatology, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

до 16

преди 8 години

Като ти дойде на главата,ще видиш.Черния дроб не боли,но спира да ти чист кръвта,и следва бавна,много дълга смърт,умираш години,бавно и мъчително.Ти прецени дали да си го пазиш,твой е

14

Анонимен

преди 8 години

Колко силно го удря черния дроб? И боли ли много?

13

СЕКИРАТА

преди 8 години

Замислил съм се сериозно дали ахмаците, които пишат в този сайт, някой ден ще напишат една статия без правописни грешки. Май няма да го дочакаме това чудо !

fallback