Източник: Reuters

Целта ни не е гневно размахване на пръст под носа или плашене до смърт, а „Можем ли да се грижим по-добре за себе си и своите приятели, когато се забавляваме навън вечер и как?“.

Далеч не е нещо необичайно младите хора да излизат някъде, за да се забавляват, особено вечер. Може да е на купон, в някой клуб, на фестивал или концерт. Рядкост е и някой да излиза сам – почти винаги с него има приятели, по-близки или не толкова. Не е рядкост и на местата за забавление да се употребяват алкохол и/или някакви наркотици. В крайна сметка има цял ред вещества, на които неслучайно им казват „парти наркотици“.

Да си затваряме очите и да казваме, че такава употреба няма, е безсмислено. Ако пък всички си мълчим, то лишаваме младежите, които са употребили нещо, от възможността да потърсят адекватна помощ, ако нещо се обърка. На самото място, където хората се забавляват, надали ще има някакъв специален човек, който да им даде съвет и да им протегне ръка в случай на нужда. Остава вариантът хората в клуба или на купона да се грижат сами за себе си и за своите приятели, както и да очакват помощта от последните.

Как може да стане това?

Малко подготовка няма да навреди.
 

  • Ако отидеш на парти изморен, недоспал, гладен или жаден са неща, които не се съвместяват добре с алкохол и наркотици. Ако обаче си решил, че ще пийнеш тази вечер, по-добре е да си починеш малко преди да излезеш и да хапнеш нещо.

 

  • Твоят приятел е взел нещо и му е станало лошо. Вие обаче сте се загубили в клуба и ти така и не си разбрал. В такива случаи е добре предварително да си имате уговорката, че ще държите връзка през нощта и ще си давате сигнал, ако стане нещо, за да си помагате.

 

  • Снощи се запозна със страхотно момиче/момче, но вместо да ѝ/му направиш добро впечатление, ти прекали с алкохола и страшно се изложи пред нея/него. Някой дори е пуснал снимки с твоите „изпълнения“ във Фейсбук, та и други хора да разберат какви глупости си правил/а. След като вече имаш този негативен опит и се познаваш, следващия път можеш да си сложиш граница...


Повече за проекта на Национална линия за наркотиците и алкохола можете да научите в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase