Източник: Reuters, архив

Спазването на адекватна интимна хигиена е от значение за сексуалното здраве, a липсата ѝ може да доведе до инфекции. Да не говорим за неудобството и срама между двама партньори в разгорещена ситуация, което може да попречи на здравия и щастлив сексуален живот. 

Един от най-важните съвети и за двамата партньори е носенето на чисто бельо. За тази цел то не бива да е напоено с пот, което обикновено се случва след тренировка във фитнеса. Дори и потта да е изсъхнала, смяната на бельото продължава да бъде наложителна, тъй като създава благоприятна почва за развитие на бактерии. Това също излага интимната област на риск от инфекции. Потта може да блокира и порите на кожата, което да доведе до развитие на фоликулит. 

Друго важно условие, свързано с интимната хигиена, е необходимостта кожата да диша. За целта бельото не трябва да е много стегнато, а да бъде комфортно. Препоръчително е да бъде от памучна материя, не от синтетика.

Редовното изпразване на пикочния мехур също може да помогне за изчистването на бактериите от уринарния тракт. И обратното – при задръжка на урината, се подпомага развитието им. Така че редовната консумация на вода помага за здравето ни и в този аспект.

Все пак има важни особености за хигиената на отделните полове. Какво е типично при мъжа?

От мъжките полови органи трябва да се отстраняват редовно събрани секрети и мръсотия. При всяко взимане на душ препуциумът трябва да се издърпа колкото е възможно повече, за да се измие главичката на пениса и пръстена под нея. Действието не би трябвало да предизвика дискомфорт. 

Не е нужно да се търка със сапун или друг козметичен продукт. Достатъчно е само да се изплакне с хладка вода.

Непочистването на главичката на пениса води до наслагване на смегма. Тя обикновено е безвредна, но когато се натрупа в по-големи количества, може да предизвика раздразнение и инфекция.

Още полезна информация за секс и здраве може да научите в здравно-медицинския сайт Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase