Снимка: БНТ
fallback

Към 30 април 2015-та дефицитът в здравната каса е 292 милиона лева, пресметна пред БНТ управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов. Заради резерва от около 90 милиона лева обаче, той го намалява до 200 милиона.

С 10% са намалени парите за доболничната помощ и с 20% - за лекарства, съобщи още Комитов. Шефът на НЗОК обеща, че цените на клиничните пътеки, които са общо 300 на брой, няма да бъдат намалявани. И посочи, че увеличението идва от нарастването на броя заболели хора в България. Например за глухота той е скочил с 400%. Имало и пътека, чиито ръст е 1918%, каза Комитов, но не уточни за какво заболяване става въпрос.

Комитов обяви, че всички проблеми идват от неефективния контрол за източването на средства от касата, тъй като тя извършва тези дейности постфактум и само по документи. Затова ще се бори за промяна на закона, за което вече имал подкрепата на ГЕРБ и Реформаторския блок. Промяната ще цели проверки в болниците в реално време.

Паралелно Здравната каса разменя контрольорите в градовете, като ги изпраща да извършват проверките на други места.

Глинка Комитов призова гражданите да подават сигнали за източване на касата на тел. 0814800. И обеща, че на 1 юни – Денят на детето, касата ще започне преговори с Българския лекарски съюз за цените на пътеките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 8 години

Няма начин да няма дефицит. Преди години Дянков премести онко заболяванията към здравната каса . Лечението на тези заболявания са много скъпи и лечение трябва да се провежда независимо дали човек е здравно осигурен или не. Като за неосигурените трябва да плаща държавата. Да ама не .Държавата не плаща не само лечението на неосигурените но и не преважда пълните вноски на децата,пенсионерите ,чиновниците ,полицаите,военните.

17

Калоян

преди 8 години

Средствата в здравната каса трябва да се използват по предназначение- на Москов за дозите, на Дянков, сега на Горанов за запълване на дупките....и т.н.

16

Анонимен

преди 8 години

Да ще има дефицит. Като приемаш бюджет по малък от необходимото ще има недостиг. Но по този начин ще се прекара идеята на Москов да си доплащаме лечението. И най-лесното да се прокара идеята че са откраднати от докторите.Харчат се милиони за никому не нужни четци.Нали така щеше да се намалят течовете.Вместо това се увеличиха.Вместо да се мисли за здравеопазване се създават нови здравни образования за да се назначат наши хора - ето в София -- Красимир Ангарски.Кълколи малка заплата ще ми дадат

fallback