Източник: Reuters, архив
fallback

Формата на чашата определя бързината на пиене на бира, сочи ново проучване на екип изследователи от Alcohol Research Group Bristol.

Учените провели експеримент сред 160 доброволци, минали през медицински преглед, за да докажат, че не страдат от алкохолизъм. Те трябвало да изпият по 0,3 литра пиво от различни на вид чаши.

След това е засечено и времето, необходимо на участниците в опита да изпразнят чашата.

Оказало се, че хората изпиват халба с бира със заоблена, неправилна форма много по-бързо, отколкото ако пият бирата от обикновена, права чаша. Причината е, че различната форма на извитата чаша например поражда оптическа илюзия за количеството течност в нея.

Тези, които пиели от прави чаши, пресушавали средно за 13 минути. А тези, които отпивали от заоблени халби, имали нужда само от 8 минути средно, за да приключат с пенливата течност.

В същото време било установено, че тази зависимост не съществува при безалкохолните напитки.

Учените посочват, че скоростта, с която човек пие, силно влияе върху това колко бързо се напива, както и върху броя на консумираните напитки.

Според психолозите хората по-бързо поглъщат алкохола от извитата чаша, защото е по-трудно да се прецени къде е средата й. Затова човек по-трудно може да прецени колко е изконсумирал.

Според тях изследването е много ползотворно, тъй като забавянето на темпото би имало ефект не само върху отделния човек, но и върху цялото общество изобщо.

Изследването е публикувано в сп. The Huffington Post reported.

Повече интересна и полезна информация може да прочетете в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 8 години

А пък аз все си мислех, че зависи от формата на пияча.

6

ставри

преди 8 години

Поредната глупост.

5

:-D

преди 8 години

С какви глупости се занимавали британските учени!А това на снимката мяза на Н.Фараж. Защо сте го турили там, да ми разваляте настроението?!

fallback