Снимка: Dnes.bg

Българският лекарски съюз настоява Националната здравноосигурителна каса да отблокира 25 млн.лв. от резерва й за нуждите на болниците. В противен случай съюзът ще оттегли подписите си от Националния рамков договор. С това заплаши председателят д-р Цветан Райчинов.

Още по темата
За първото тримесечие на годината Касата е платила 25 млн. лева за надлимитна дейност на болниците, но тази сума ще бъде приспадната от бюджетите им, които остават до края на годината.

Ако не бъдат отпуснати тези 25 млн., до края на годината болниците ще получават 92-93% разплащане, което според съюза е недопустимо, защото договореното е за 95% .

Д-р Цветан Райчинов съобщи още, че ще бъдат поискани още 35 млн. от Касата за онколекарства.

"Да се отблокират още 35 млн. от резерва за онколекарства, тъй като бюджетът на Касата е приет с дефицит от 35 млн. лева спрямо предходната година. През 2014 г. са изразходвани 220 млн. за онколекарства, а за тази година са предвидени 175 млн", настоя той.

От БЛС ще настояват и медицински дейности като раждане и хемодиализа да не подлежат на никаква регулация и лимити, защото при тях по обективни причини няма "фалшиви резултати".

"Тези дейности са с ясен брой хора, има регистър, там няма как да има измами. Настояваме да бъдат платени толкова дейности, колкото са изработени", обясни Райчинов.

Никой от лекарите не харесва методиката на Здравната каса, защото по този начин броят на извършените медицински дейности е водещ, а не качеството на медицината. Методиката превръща нещата в състезание за бюджет, не за пациенти, смятат от съсловната организация.

"За нас намаляването на цени на дейности е неприемливо, защото това означава повече работа за лекарите, които да се стремят да правят повече обеми, а това означава некачествена медицина", заяви Райчинов и допълни, че пациентите трябва да се лекуват колкото трябва, а не колкото е посочено в дадена пътека.

"Не може в медицината водещ да бъде обемът. Това не е плод и зеленчук – колкото повече краставици и домати се продадат, толкова по-добре", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase