Снимка: Reuters, архив
fallback

Отрупаната великденска трапеза и обилното хапване, бързият преход от празника към делника и пролетната умора, могат да ни накарат да се почувстваме отпаднали, точно в сезона, в който природата се събужда за нов живот.

Какво причинява това състояние на организма и как можем да го надвием?

"Пролетната умора се появява в резултат на липсата на слънчева светлина през зимата, намалената физическа активност и по-тежката диета през студените месеци. Време е и да настроим часовниците и организма си към лятното часово време, в резултат на което се чувстваме изтощени, раздразнителни и се концентрираме трудно. Пролетната отпадналост, обаче, може лесно да бъде преборена, ако изберем подходяща диета и започнем да спортуваме повече", съветва доц. д-р Даниела Попова, водещ диетолог и специалист по хранене в УМБАЛ Царица Йоанна-ИСУЛ.

Според нея упражненията ще ни ободрят, а и ще помогнат да влезем във форма за лятото. През зимата тялото ни страда от липсата на витамин D и ако изберем спорт на открито, ще наваксаме бързо със слънчевите лъчи. Добри решения са карането на колело, бягането в парка или просто разходка на открито.

Но най-верният ни съюзник в борбата с пролетната умора е правилната диета. Естествени източници на витамин D са сьомгата и рибата тон, както и рибеното масло, гъбите, яйцата, млякото, овесените ядки и меките трапезни маргарини.

През зимата традиционно консумираме по-тежки храни, затова е добре през пролетта да ги заменим с пресни продукти – зеленолистни зеленчуци, които в този сезон са в изобилие и цитрусови плодове за повече свежест. Пиенето на голямо количество течности също е много важно, за да събудим организма си.

"Два литра вода на ден са просто задължителни. За да добавите вкус, пригответе си освежаваща напитка от лимонов сок, настърган джинджифил и мед. Няма да сбъркате, ако замените сутрешното си кафе с неподсладен чай. Ако имате навика да похапвате между храненията, по-добре заменете вредните висококалорични сладкиши с пресни плодове или сурови ядки", допълва диетологът.

"В този период от годината организмът ни има най-голяма нужда от витамини, минерали и микроелементи, поради физическата отпадналост, която усещаме. Пълнозърнестите храни са добър източник на фибри, желязо и витамини можем да си набавим от спанака и цитрусите, а важните Омега 3 и 6 мастни киселини ще открием в мазните риби, меките трапезни маргарини, ядките и семената", съветва специалистът.

Следпразничните дни са перфектният момент за започнете да спазвайте тези прости правила в ежедневието си и да прекарате един от най-хубавите сезони в добро настроение и добра форма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Каручка

преди 9 години

До АнонименТова са химични съединения с еднакъв качествен и количествен състав, но атомите в него разположени по различен начин ( водеща е карбоксилната група и според това от ляво или от дясно се намира на двойната връзка се казва цис- или транс- изомерия). Това води до различни реакции, респективно различни физични свойства,а от тук и до различно усвояване от организма. ...другото е в учебника по Химия за 9-ти клас

15

Анонимен

преди 9 години

Ей пич, какви са тези транс и цис изомери; би ли обяснил по-просто.

14

Анонимен

преди 9 години

Не ги слушайте - удрям 100 грама ракия сутрин на гладно, после една дебела филия хляб със свинска мас, на обяд една шкембе чорба с чесън, тройка кебапчета с биричка, за вечеря фасул със свинско и 2 литра червено вино. Така ще живея 100 години.

fallback