Източник: Reuters, архив

Салмонелният гастроентерит се причинява главно от серотиповете S.enteritidis и S.typhmurium. Тези бактерии са широко разпространени и силно устойчиви във външната среда. Те влизат в класификацията на големия род Салмонела, където попадат и много други серотипове, предизвикващи по-тежки заболявания.

Серотиповете, причиняващи гастроентерити, попадат в организма при консумация на заразени хранителни продукти. Такива може да са месото, рибата, млякото, яйцата и др. Макар и по-принцип яйцата да не са водещите продукти в структурата на потенциално заразните храни, в периода около Великденските празници тяхната консумация значително се повишава. В този ред на мисли, съществува вероятност за зачестяване на случаите на салмонелен гасроентерит през следващите дни.

Салмонелният гастроентерит попада в групата на хранителните токсикоинфекции. Това ще рече, че тези бактерии предизвикват, както инфекциозен процес, така и интоксикация на организма. За да се случи това обаче, погълнатите бактерии трябва да са в достатъчно висока инфекциозна доза. Последната е от рода на 200 милиона бактерии за възрастните и само 20 милиона за децата.

На пръв поглед, тези галактически числа създават впечатление, че салмонелният гастроентерит е по-скоро екзотика, отколкото реалност. Оказва се обаче, че при създаване на подходящи условия като оптимална температура и достатъчно време, тези бактерии доста успешно повишават броя си до необходимото за инфектиране ниво. Ето защо, ако яйце с дори 5-6 салмонелни бактерии бъде оставено на стайна температура за няколко дена, в него може да протече бурна експанзия на бактериите и то да стане заразно.

Повече за салмонела и консумацията на яйца може да прочетете ба Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase