Източник: Reuters, архив

Репичките се характеризират с много по-богат и различен вкус, в сравнение с други коренни зеленчуци. Те са с ниско съдържание на мазнини и холестерол, тъй като съдържат голямо количество вода – около 90%. Изобилстват от важни витамини и минерали. Репичките също така имат и антибактериални и противогъбични свойства. 

Някои от най-важните хранителни вещества, съдържащи се в репичките, включват калий, фолиева киселина, фибри, витамин C, манган, мед, магнезий, калций, витамин B6, рибофлавин и натрий. 

В количеството от 100 г репички осигурява: 10 калории; 0,7 г протеини, 3,5 г въглехидрати, 0,1 г мазнини, 1,9 г захар, 25 мг калций, 0,3 г желязо, 10 мг магнезий, 233 мг калий, 14,8 мг витамин C, 1,3 микрограма витамин К, 0,3 мг цинк, 31 мг омега-3 мастни киселини, омега-6 мастни киселини. 

Консумацията на репички може да бъде полезна при хемороиди. Една от основните причини за появата на хемороиди е запекът. Репичките съдържат несмилаеми въглехидрати, които могат да се борят с този проблем. Те също така могат да спомогнат и храносмилането.

Тъй като зеленчукът е мощен детоксикатор, консумацията му бързо може да облекчи симптомите при хемороиди. 

Консумацията на репички повишава образуването на урина, тъй като те са естествен диуретик. Тези зеленчуци могат да облекчат и усещането за парене по време на уриниране. Тъй като помагат за изчистване на бъбреците и потискане на инфекциите, репичките са полезни и при различни нарушения, засягащи пикочните пътища.

Повече полезна информация може да намерите в рубриката „Хранене“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase