Източник: Reuters, архив

Разноцветните яйца може да са радост за окото на трапезата, но са и също толкова опасни.

Боите, които се ползват по време на Великденските празници, съдържат множество вредни химикали, които могат да причинят редица здравословни проблеми.

Въпреки че Европейската агенция по безопасност на храните е въвела не една или две наредби, ограничаващи влагането на животозастрашаващи химикали в боите за яйца, правните рамки остават в сферата на добрите пожелания и производителите продължават да използват вредни оцветители като катран от въглища и най-различни Е-та.

Някои багрила водят до особено тежки последствия – от алергична реакция до смърт от задушаване. Страничните ефекти могат да бъдат изключително опасни за малките деца и бременните жени.

Най-често боите за яйца причиняват обриви и стомашно-чревни разстройства. Оцветителите могат да доведат и до чернодробна недостатъчност.

В повечето бои жълтият цвят е синтетичният оцветител тартразин, отбелязан под номер Е102. Той се приготвя от въглищен катран и е забранен в много страни.

Тартразинът може да предизвика кожни проблеми, астма, както и нарушение на нервната система. Най-новите проучвания показват, че веществото е силно канцерогенно и може да спомогне появата на различни видове онкологични заболявания.

Повече за потенциалните вреди от боята за яйца може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase