Снимка: Архив Reuters
fallback

Опасни храни ни докарват 200 заболявания, като в това число са не само леките форми на чревни разстройства, но и по-тежки заболявания, включително и рак, пише "Монитор".

Консумирането на небезопасни храни е свързано със смъртта на над 2 млн. души в целия свят. По последни данни в европейския регион има 310 хил. човека с бактериални хранителни инфекции, от които има данни за 304 смъртни случая, като това е информацията само за "върха на айсберга". Това каза проф. д-р Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика, в навечерието на Световния ден на здравето, който тази година е посветен на безопасното и здравословно хранене.

Оказва се, че барбекюто е една от най-вредните храни. Бързо изпеченото на открит и силен огън месо има канцерогенен ефект, като най-често причинява рак на стомаха, дебелото черво и тънките черва, хранопровода или панкреаса. Това пък твърдят експерти от Анадолу Медицински Център.

От храните, обработвани на висока температура, най-голям риск представляват тези, които са богати на протеини. Ако на силен огън обаче се приготвя риба, тя също не е безвредна. При печенето на висока температура пържолата или кебапчето претърпяват денатурация. След това обаче стеклите се от тях мазнини в скарата изгарят. Получава се оксидиране, което се прикрепя към месото и попада в човешкия организъм. Затова специалистите по хранене препоръчват да не се набляга на барбекюто по празници, а когато все пак консумираме скара, да я преглъщаме с обилно количество салата, която действа като антиканцероген.

Включването на зеленчуци и плодове в менюто намалява риска от рак на белия дроб, устата, хранопровода, стомаха и на дебелото черво, уточниха от Националния център за обществено здраве и анализи.

Сухите мезета, тип колбаси, са изключително опасни за хипертониците, тъй като количеството сол в тях надвишава 5-10 пъти допустимото здравословно количество. Натриевият катион в тях задържа водата, от което се вдига кръвно и се натоварва сърцето. В някои от трайните колбаси производителите добавят нитрати за запазване на свежия червен цвят. След като те бъдат погълнати, се превръщат в нитрозамини, които са канцерогенни и опасни за черния дроб и пикочния мехур.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

pedro

преди 9 години

ВЯРНО Е !! МИЛИОНИ ХОРА СА УМРЕЛИ И ВСИЧКИТЕ СА ЯЛИ ПЪРЖОЛИ

38

Колята

преди 9 години

Дай да не ядем нищо освен домашни зеленчуци цял живот и да ни погребат в цветущо здраве на 103 годишна възраст! ***

37

ля ля

преди 9 години

а като е домашно ще ме хванете за .У..!!! тези хубави статийки които сте ги хванало от американската преса не са баш още стигнали до нашата храна на пазара! разбира се на път сме де разбира се защото тези *** от европейския союз и америка които влизат тук направо нямам думи! и без контрол разбира се!!!! а за полските стоки просто трябва да ги забранят!!!

fallback