Снимка: Reuters, архив
fallback

Националният осигурителен институт (НОИ) да има правото да връща хора с увреждания на допълнителен преглед при съмнения, че инвалидната им пенсия е отпусната с фалшива епикриза.

Това предложи министър Ивайло Калфин за затягане на контрола и спиране на източването на пенсионната система, пише в. "Труд".

"Сега медицинските комисии към НОИ могат да обжалват решенията на ТЕЛК само по документи. Като тръгне един фалшив документ, той върви до края. С допълнителните прегледи ще може да се установят фактите", каза Калфин.

Министърът предлага още в експертните лекарски комисии, които са отговорни за преценката на процента трудоспособност, да влязат и общопрактикуващи лекари. На тях да се заплаща допълнително.

Логиката е, че сега лекарите в ТЕЛК са претоварени, зле платени и ниско мотивирани.

Обсъжда се и идеята да се свържат системите на здравната каса и НОИ. Идеята е по информацията за предписваните лекарства да се проследи дали кандидатът за инвалидна пенсия действително има тежко заболяване. Финалните решения за реформирането на системата на ТЕЛК ще станат ясни до 16 април. Тогава се очаква да се произнесе междуведомствената работна група, която се оглавява от здравния министър Петър Москов.

Калфин добави, че не е съгласен с предложенията на министъра на отбраната Николай Ненчев за пенсиониране на военните. Преди дни военното ведомство предложи да няма никакви промени или ако се въведе пенсионна възраст, тя да е 50 години и да влезе в сила от 2019 г.

Според социалния министър мерките за повишаване на възрастта и стажа за пенсия, както и за увеличаване на осигуровките, ще намалят значително дефицита в бюджета на НОИ, който сега е около 5 млрд. лв. Разчетите показват, че около 2026 г. дупката ще се свие с близо 2 млрд. лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

juli

преди 9 години

Тапари,никой не сети ,Че днес е празник на здравния РАБОТНИК ХА-ХА-ХА

32

4am

преди 9 години

НЕКА ДА НЕ НИ РАЗБОЛЯВАТ. КЪДЕ СА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗАПЛАТИ,СТАНДАРТИ,ХРАНА,,,,,,.ИЗЛЕКУВАЙТЕ НИ И ЗАКРИЙТЕ ТЕЛКОВЕТЕ ИЛИ ГИ ДАЙТЕ НА КОНСИГНАЦИЯ.РЕНТА,НА 4УЖДИ ФИРМИ КАТО ЕЛЕКТРИ4ЕСКИТЕ КОМПАНИИ И КРАЙ,,,,,.

31

Анонимен

преди 9 години

КАЛЪФИН ДА ТЕ КРЪЩАВАТ ЗАПОСЛЕДНО

fallback