Източник: Reuters, архив
fallback

Свръхчувствителността на организма към дадена храна поради алергия или липса на ензими за нейното разграждане засяга 90 % от хората в някакъв момент от живота. Тези състояния не са просто досадно неудобство в ежедневието. Алергичната реакция може да бъде животозастрашаваща, а лошото понасяне на определени храни може да отключи множество сериозни заболявания (мигрена, синдром на раздразненото дебело черво, астма, автоимунни заболявания и др.)

Хранителната алергия е анормален отговор към храна, който е причинен от специфична реакция в имунната система и се изявява чрез определени, характерни симптоми. Други видове реакции към храни (без да са хранителни алергии), включват непоносимост към дадени продукти или хранителни съставки (например към лактоза или мляко), хранително отравяне и токсични реакции. Симптомите при непоносимост към храни могат да наподобяват тези на хранителна алергия. При истинската хранителна алергия има наличие на имуноглобулин Е (IgE) антитела срещу храната. Такива антитела липсват при хранителната непоносимост, която е също така много по-често срещана.

Най-честа е алергията към ядки – фъстъци, орехи, шамфъстък, кедрови ядки, кокосови орехи, лешници. Опасни са и семената – например сусам и мак. Алергията към яйца (чувствителността е към протеините в белтъка) засяга най-вече деца като след петгодишна възраст обикновено изчезва. Млякото от животински произход, както и млечните продукти - сирене, кашкавал, извара, също съставляват голям процент от групата продукти, причиняващи хранителни алергии. Други храни, съдържащи алергенни протеини, са соя, пшеница, риба, миди, някои плодове и зеленчуци, царевица, подправки, химически добавки и оцветители.

1. Какви са симптомите на хранителна алергия

Симптомите на хранителна алергия се проявяват обикновено в рамките на няколко минути до един час след хранене. Първоначалната реакция е усещане за сърбеж в устата, затруднено преглъщане, затруднено дишане. Последвани са от гадене, повръщане, диария, силна коремна болка. Тъй като алергените се абсорбират и навлизат в кръвния поток, когато достигнат кожата, може да се появи уртикария, екзема, а достигайки дихателните пътища могат да причинят астма. Други симптоми са слабост и замаяност, рязко спадане на кръвното налягане.

Анафилаксия също е възможна. Дори и да започнес леки симптоми като изтръпване в устата и гърлото или стомашен дискомфорт, тя може да бъде фатална, ако не се предприемат мерки бързо.

За профилактика и лечение на хранителната алергия може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

?

преди 9 години

Има ли връзка между непоносимостите, алергиите и това, че се ползват много химически препарати в земеделието и животновъдството? ГМО как ни влияе?

1

Анонимен

преди 9 години

В България хранителните непоносимости се лекуват в 99% от случаите като алергии, защото симптоматиката е много близка. Познанието в областта е НУ-ЛЕ-ВО ! Няма и къде да се направи добър ензимен тест.

fallback