Източник: Reuters, архив

Ефектът на марихуаната върху дихателната система продължава да носи изненади в медицинския свят. Противно на общоприетото мнение, тя не само не уврежда дихателната система, а е способна дори да я лекува.

Изследване, ръководено от проф. Анджи Прийт съвмесно с Отдела по експериментална медицина в Харвардския университет, защитава с факти това твърдение. Оказва се, че канабисът забавя или спира развитието на рак на дробовете.

Изглежда тетрахироканабинолът, една от основните съставки на марихуаната, блокира епидермалния фактор на растежа, освобождаван от туморите в дробовете.

Този фактор на растежа участва в ангиогенезиса - развитието на нови кръвоносни съдове, които снабдяват тумора с кръв.

На мишки, чиито биологични функции са идентични в много отношения с тези при човек, са били имплантирани човешки белодробни ракови клетки.

След като са започнали да нарастват, те били третирани с тетрахироканабинол в продължение на три седмици. Теглото на раковите клетки  намаляло с 50%, а броят на туморите в дробовете намалял с 60%.

Учентие се надяват, че канабисът, използван за медицински цели, ще се превърне в мощен лек за една от най-коварните болести на съвременното общество.

В световен мащаб ракът на белия дроб е най-често срещаната форма на рак. Близо 1 350 000 нови случаи на година и 1 180 000 смъртни случаи се регистрират всяка година, като най-високото ниво е в Европа и САЩ.

Петгодишният праг на оцеляване е много нисък при хората с рак на белия дроб. Химиотерапията има много малък успех при лечението му.

Още полезна здравна информация може да прочетете в рубриката „Акценти“ на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase