Източник: Reuters, архив
fallback

Менопаузата представлява необратимото прекратяване на функционирането на яйчниците - окончателно прекратяване на менструирането и настъпването на невъзможност за забременяване. Тя не е болест, а е част от процес на стареене при жените.

Остаряването е свързано с много промени в половата система. Намаляват способностите на яйчниците да произвеждат хормони и да отделят годни за оплождане яйцеклетки.

Това в крайна сметка води до невъзможност за зачеване и раждане. Жената престава да менструира.

Поставянето на диагнозата менопауза е ретроспективно. За да се потвърди нейното настъпване, при жената трябва да липсва менструация в продължение на 12 последователни месеца (при липса на други причини - бременност, прием на лекарства и други).

Средната възраст на настъпване на менопауза е 50 - 51 години.

Обикновено този период в живота на жената продължава средно за света до към 7 години. Сега обаче учените предупреждават, че менопаузата може да протече двойно по-дълго – до около 14 години.

Какво още е характерно за периода на менопаузата може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

?

преди 9 години

Някои жени забременяват в периода на менопаузата - мислят, че след като мензисът им е спрял, нямат нужда от контрацептиви.След като в наше време менопаузата може да продължи 14 г., означава ли това, че някоя женица може най-неочаквано да забременее без да го е искала, примерно 10-12-14 г. след спирането на месечния й цикъл? Това може да обърка доста житейски планове. Не казвам нищо против късната бременност, всеки си решава сам, но все пак жените трябва да знаят дали това би могло да се случи

2

Анонимен

преди 9 години

При мъжете е андропауза и обикновено се вдетиняват.

1

Анонимен

преди 9 години

Китодар:-Какво мислите за менопаузата?-Това е поредната им лъжа. Това не е пауза, това е край ;)

fallback