Снимка: Istock

Ако преди лятната почивка имате нужда да свалите някой и друг килограм, вероятно сте решили да започнете диета. Освен ограниченията в храненето обаче можете да се обърнете и към природата в стремежа да върнете стройната си фигура след обилното прекаляване с лакомствата по празниците. Именно храната може да е помощникът ви в тази борба.

Витамините и минералите, които се съдържат в храната, която консумираме, могат да ни помогнат да ускорим метаболизма си и да стопим излишните натрупани мазнини.

Кои са витамините и минералите, които топят мазнините и които могат да ни помогнат в отслабването?

Витамин D

Витамин D е мастноразтворим витамин, който има отношение в контрола на мазнините в тялото и тяхното разграждане. Той е важен за трансформирането на хормоните в активните им форми, което съдейства за нормалното протичане на редица метаболитни процеси в организма. Можете да си набавите витамин D от рибата, яйцата, млечните продукти, ядките.

Витамини от група В

Витамините от група В имат много важна роля в регулирането на метаболизма. Те имат способността да ускоряват топенето на мазнините, стимулирайки контрола на теглото и подпомагайки усилията ви в регулирането на килограмите. Витамините от група В участват в освобождаването на черния дроб от токсините и натрупаните мазнини, съдействат за качественото секретиране на храносмилателни ензими. Всичко това улеснява допълнително контрола на теглото и топенето на мазнините.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase