Източник: Reuters, архив

За макаронените изделия не се носи добра слава заради високото им съдържание на въглехидрати. Консумацията на големи количества от която и да е храна може да доведе до натрупване на килограми.

Включването на правилния вид макаронени изделия в хранителния режим може да бъде полезно за здравето в различни аспекти, а ключовата думичка е „умереност“. 

Тези изделия могат дори да помогнат за намаляване на теглото, като в същото време предотвратят чувството за глад. Те са чудесен източник на сложни въглехидрати, за които е характерно бавното освобождаване на енергия. 

Друго не по-малко важно тяхно качество е „доставянето“ на глюкоза, която е необходима за осигуряване на „гориво“ за мозъка и мускулите. По-големи количества глюкоза предоставят пълнозърнестите пасти, в сравнение с произведените от бяло брашно.

Много видове от тези изделия са с богато съдържание на важни хранителни вещества като фолиева киселина, витамини, минерали. Фолиевата киселина е важна за здравето на нервната система, а желязото, което също се открива в тези продукти, помага за предотвратяване на умората. 

Всички видове макаронени изделия съдържат някакво количество фибри, но пълнозърнестите са изключително богати на тях. Фибрите са необходими не само за поддържане на доброто храносмилане, но и за подобряване здравето на сърцето и кръвоносните съдове. 

Пастата не съдържа холестерол и е с малки количества натрий – фактори, които също допринасят за здравето на сърцето.

Още полезна информация за здравословно хранене може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase