Източник: Reuters, архив

Патологично алкохолно опиянение се развива вследствие на особена свръхчувствителност на централната нервна система към приема на малки количества алкохол. Свръхчувствителността може да е по рождение или да е предизвикана от подлежаща патология на нервната система като мозъчни травми, интоксикации, силна физическа и ментална преумора и др.

Каквито и да са етиологичните причини, е ясно, че те довеждат до дискретни анатомо – физиологични промени в мозъка, обуславящи неговата пресилена патологична реакция към етанолните молекули, които го атакуват.

Причинно-следствената връзка не е напълно уточнена. Често патологично алкохолно опиянение може да се появи без видими предразполагащи фактори и без да е наблюдавана подобна реакция към алкохола при предишни приеми.

Състоянието се отключва внезапно след незначителен прием на алкохол. Липсва каквато и да е индикация за това, което следва. Характерно е дълбокото помрачаване на съзнанието, при което личността изгубва реалния си облик и диаметрално се променя.

Действията на лицето добиват автоматичен характер. Понеже средата за него/нея става непозната, лицето реагира първично със силен страх, ярост, гняв и ужас на всичко случващо се наоколо. Това немотивирано поведение е провокирано от чувство на застрашеност от някаква имагинерна опасност.

Още за патологичното алкохолно опиянение може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase