Снимка: Reuters
fallback

Дори и човек да тренира редовно, ако се заседява продължително през деня, се увеличава рискът от сърдечносъдовия заболявания, диабет и рак, съобщава британския "Дейли мейл", позовавайки се на канадски учени.

Д-р Дейвид Олтър от института по рехабилитация в Торонто анализира резултатите от 47 предишни изследвания по темата. Той установи, че един час движение на ден не е достатъчен, за да премахне отрицателния ефект от заседяването през останалото време.

Въпреки това той отчита, че рискът от болести и ранна смърт за тези, които въобще не се движат, е по-висок.

Повече от половината време, през което човек е буден, минава пред компютъра, в превозните средства или пред телевизора. Спортът не дава право човек да е неподвижен през останалото време, изтъква д-р Олтър.

Според експертите първа стъпка към намаляване на обездвижването е да засечем колко време дневно седим или лежим. След това човек трябва да си постави постижими цели - да става и да се движи за 2-3 минути на всеки половин час, докато работи, или пък когато гледа телевизия, да става по време на рекламите и да прави по някое упражнение.

Крайната цел трябва да е времето на обездвижване да бъде намалено с два до три часа за 12-часов период, смятат канадските учени.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

ДИЯН

преди 9 години

НЕ ПЛАЩАТ ЗА РАЗХОДКИ ЗА ЗДРАВЕ НА РАБОТА .

1

Петър

преди 9 години

Тъй като и аз прекарвам твърде много време пред компютъра, ще се опитам и аз на всеки 30-40 мин да ставам и да се раздвижвам. Ако си намери и поддръжници сред колегите, ще е супер. Че сега повечето толкова ги мързи, че мързи дори да станат от компютъра.

fallback