Източник: Reuters

Тест, определящ подходящия начин за отказване от цигарите в индивидуалния случай, разработва екип изследователи от Университета в Пенсилвания, САЩ, се пише в сп. Lancet.

Тестът измерва скоростта на формиране на „никотиновия глад“. Никотиновият глад се появява, когато концентрацията на отровния алкалоид в кръвта намалее. Скоростта на този процес зависи от метаболизма на никотин на отделния организъм. При рязък спад на никотиновото ниво, по-бързо се формира желанието за цигара.

Опитите на пушачите с бърз метаболизъм на никотина да се откажат от вредния навик са най-безнадеждни и изискват повече усилия в сравнение с другите две групи с нормален и бавен метаболизъм на никотина.

При проучването, в което участвали 1240 доброволци, изследователите успели да се ориентират и за работещите стратегии за отказване от цигарите при тези различни групи. По-висок процент на оставили пушенето в групата на хората с бърз метаболизъм са тези, чиито опити били подкрепени с медикаментозна терапия, но несъдържаща никотин. Стандартните средства за отказ от цигарите обикновено включват алкалоида в премерена доза, колкото да „залъже“ никотиновия глад и се избегне запалването на цигара. Те се предлагат под формата на никотинови пластири или дъвки, бонбони и др.

Съществува и медикаментозна терапия.

При хората с нормална и бавна скорост на никотиновия спад по-благоразумно е използването на пластири и дъвки като помощно средство при опитите за отказ от цигарите, тъй като медикаментите при тях дават повече нежелани странични ефекти, заключава екипът.

Повече за начините как да откажете тютюнопушенето можете да намерите в Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase