Източник: Reuters, архив

Все по-често и у нас се говори за депресия след празничния сезон. Статистиките отчитат по-висока честота на депресивните епизоди сред страдащи от афективни разстройства, макар и някои клинични проучвания да не потвърждават това.

Причината за промяната в настроението, самочувствието и мотивацията за работа са комплексни. Обикновено не става въпрос за сериозен психически проблем, що се касае до нежелание за връщане към ежедневните задължения, ранното ставане, особено в студените тъмни утрини, необходимостта от възстановяваща диета или раздяла с близките хора.

По-трудно е да се справят с депресията през празничните дни и след тях тези от нас, които са далеч от близките си поради една или друга причина, тези, които са загубили любим човек, тези, които остават сами в дните, отредени наистина за семейството.

Понякога депресията не е просто унилост и демотивираност. Неусетно те могат да прераснат в афективно разстройство, когато са необходими професионална психологическа, но и медикаментозна помощ.

Депресията след края на дългата почивка може да порази всекиго. През първите дни на януари мнозина страдат от меланхолия, умора, главоболие, мускулни болки и липса на концентрация на работното място.

От тези симптоми страдат почти 70% от хората, които се връщат на работа след празниците. Стресът от връщане на работа след ваканция обикновено изчезва за около седмица.

Концентрацията по-време на работния процес е от изключителна важност.

Липсата й може да бъде предизвикана от различни причини – умора, понижен тонус, шум наоколо, лични проблеми, здравословно неразположение, дори разхвърленото ви бюро.

Учените са доказали, че при някои хора способността за концентрация е по-голяма, отколкото при други. Това се дължи на веществото ацетилхолин, което изпраща сигнали до нервната система.

Всяко непредвидено прекъсване и обезпокояване от странични лица и обстоятелства води до стрес и напрежение. Ето защо експертите съветват да се опитате да избягвате всичко, което би могло да ви разсее – телефонни разговори, съобщения, интернет и т.н.

Като за начало „обучете” хората в близкото си обкръжение, да не ви безпокоят излишно докато сте в службата.

Много е важно да подредите приоритетите си за деня, за да сте наясно какво трябва да свършите. Това ще ви даде вътрешно удовлетворение и правилно разпределяне на времето за изпълнение.

Не се втурвайте да вършите всичко още на първия ден след като сте се върнали на работа. Все пак не сте роботи и е хубаво постепенно да свикнете с рутината, а не да си я налагате. Така работата няма да се свърши по-бързо, а и рискувате да загубите всякакъв интерес от нея. Опитайте се да си направите списък и план за работа, без да си давате ненужен стрес.

Ако сте от хората, които се разсейват от околните и шумът ви пречи, най-добре си пуснете хубава музика. Задължително обаче изберете нещо "живо" и зареждащо. Баладите ще ви отпуснат още повече.

Въведете ред около себе си, защото разхвърленото бюро и хаосът наоколо допълнително ви горят енергията. За да намерите нещо, си губите времето двойно и работата не ви спори. Създайте си навика да подреждате бюрото си всеки ден и така ще ви е много по-приятно.

Задължително е и да се раздвижвате, защото ако работите седнали, тонусът и концентрацията ви прогресивно ще спаднат в следобедните часове.

За да избегнете тази неприятна летаргия от няколко часа, най-добре ставайте и се раздвижвайте на всеки час. Така ще подобрите кръвообращението, мозъкът ви ще се ороси и ще ви се избистри съзнанието.

Повече информация за емоционално здраве може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase