Снимка: Reuters, архив
fallback

СПИН (синдром на придобита имунна недостатъчност) е болест, причинена от вируса на ХИВ. Този вирус атакува имунната система, "защитните сили" на организма, които се борят с инфекциите.

Когато имунната система се срива, тази защита се загубва и може да се развият много сериозни, често смъртоносни инфекции и др. Те се наричат "опортюнистични инфекции", тъй като се възползват от отслабените защитни сили на организма.
 
Чували сте, че някой "почина от СПИ"? Това не е съвсем точно, тъй като някоя от опортюнистичните инфекции, е тази, която причинява смърт. СПИН е „условието“, което позволява на тези инфекции да сринат организма.
 
Какво е ХИВ?
 
ХИВ е вирус, подобно на вируса на грипа или настинката. Вирусът не е нищо особено, а просто набор от инструкции за създаване на нови вируси. Без живите клетки, без да попадне в организма, вирусът не може да направи нищо. Това е като мозък без тяло.
 
За да се реплицира или размножи, вирусът трябва да зарази клетката. ХИВ инфектира предимно CD4 клетките, известни също като Т-клетки, или Т-хелперните клетки. Това са белите кръвни клетки, които координират имунната система да се бори с болестта.
 
Тези клетки се оприличават на куотърбек на футболен отбор. След като попадне във вътрешността на клетката, ХИВ започва да произвежда милиони малки вируси, които в крайна сметка убиват клетката и след това излизат, за да заразяват други клетки. Всички лекарства за ХИВ на пазара, действат чрез потискане на този процес.
 
Останалата част от материала ще намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

фен

преди 9 години

Кво е тва "куотърбек"!?

3

Кирилов 2

преди 9 години

HIV се предава много трудно иначе над половината население на земята до сега щеше да е болно предвид факта колко рядко се използват кондоми. Въпреки това цялата тази "болест" е изключително удобна за фармацевтичните компании които държат патентите на антивирусните лекарства с които се "лекува" болестта. Имайте предвид, че всеки може да получи лечение без значение дали е здравно осигурен или не, а сумата която се плаща не е никак малка

2

Кирилов

преди 9 години

Само да отбележим някои факти: вируса HIV никога не е бил изолиран като такъв и не е доказано как точно HIV причинява СПИН т.е. HIV може и да не причинява СПИН, както и други условия могат да доведат до СПИН; въпросните T-клетки са индикатор за започване на терапия когато паднат под определено ниво. Терапията в България струва 8000 ЕВРО НА МЕСЕЦ НА ПАЦИЕНТ и се плаща от държавата. T клетките се мерят САМО НА ЕДНО МЯСТО - инфекциозна болница и няма как да направите контролно изследване другаде

fallback