Снимка: Reuters, архив

Макар досега по-голямата част от изследванията показваха, че повечето полови контакти увеличават риска от заболяване на рак на простатата, най-новите проучвания твърдят тъкмо обратното.

 
Експеримент сред близо 30 000 мъже наскоро показва, че честият секс дори предпазва от този вид рак.
 
Проучването обхванало общо 29 342 души на възраст между 46 и 81 години. Участниците са били питани за средния месечен брой на техните еякулации преди 20, 30 или повече години. От тях 1 449 са заболели от рак на простатата.
 
Данните показват, че средно всеки мъж е имал по 7 еякулации на месец. При тези, при които този брой е бил по-голям, не се забелязва съществен риск или предразположеност за развиване на рак на простатата.
 
При мъжете с по-чести еякулации – от 13 до 20 на месец - и при тези с над 21 на месец се забелязва намаляване на риска от заболяване с 14 на сто и съответно с 33%.
 
Според една от теориите рискът намалява при по-честите еякулации, тъй като се изкарват от организма веществата и химикалите, които предизвикват рак.
 
Други учени пък твърдят, че мастурбирането осигурява на мъжете по-добра защита, отколкото обикновеното сексуално сношение, защото сексът потенциално е опасен с възможността от заразяване с различни инфекции, предаващи се по полов път, които все пак увеличават риска от заболяване от рак на простатата.
 
Учените са анкетирали 1079 болни и 1259 здрави мъже за техните сексуални навици.
 
Данните сочат, че колкото повече представителите на силния пол на възраст от 20 до 50 години мастурбират, толкова по-малка е вероятността те да се разболеят.
 
Още здравни новини ще намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase