Източник: Reuters, архив

Ние обикновено се стараем да изглеждаме добре, като нанасяме лосиони, кремове и грим и почистваме кожата няколко пъти на ден. По този начин обаче може да се отслаби бариерната й функция. 

По-конкретно, честото използване на абразивни ексфолианти и кремове за лице с алкохолна основа се посочва от дерматолозите като вредно за кожата. От друга страна, често определяме кожата като „много чувствителна”, когато тя реагира нормално и очаквано. 

Така например може да се появи парещо усещане след мразовита зимна разходка. Освен това, емоционалният стрес наистина има директен ефект върху кожата. Стресовите хормони като адреналина отключват възпалителни процеси. Също така емоционалният стрес унищожава генетичния материал на клетките в кожата, като по този начин се ускорява процесът на стареене. 

От какво има нужда чувствителната кожа?

Трите стълба на чувствителната кожа – замърсители, химикали и емоционални фактори – обикновено са пряко свързани в ежедневието. Подходящата грижа за чувствителната и хиперчувствителната кожа изисква едновременно много подходи, тъй като никой самостоятелно не може да помогне. 

Първо трябва да идентифицираме и избягваме основните причинители на стресовите реакции - вятър, слънце, силен студ и жега. На второ място е необходимо да използваме подходящи продукти със съответните активни съставки в грижата за кожата

Изборът на подходящ продукт за почистване е също толкова важен, колкото и използването на специално създадени кремове за чувствителна кожа.

Говорейки за чувствителната кожа, трябва да подчертаем, че това не е тип кожа, а по-скоро състояние, върху което ние можем да влияем. Дори и най-здравата кожа реагира към студа, загубата на влага и UV лъчите. Важно е да разберем обаче, че адекватната грижа в тези случаи е необходима.

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase