Източник: Reuters, архив

Веганството става все по-популярно както сред обществеността, така и сред научните среди. Много от привържениците на този хранителен режим са подтикнати към него, заради ползите, които растителното меню предоставя, а именно понижаване нивата на холестерола и потенциална защита от сърдечносъдови заболявания.

Веганите са хора, които отхвърлят употребата на животински продукти. Те са пълни вегетарианци, които не само се хранят изключително с растителни продукти, но и не използват такива от животни или свързани косвено с животни.

Някои проучвания установяват, че веганите мъже, но не и жените, имат по-малък риск от летален изход, вследствие на сърдечносъдово заболяване, в сравнение с вегетарианците и лакто-ово вегетарианците.

Въпреки че данните за веганството и сърдечносъдовите заболявания са малко, хранителните навици и маркерите за риска от заболяване при веганите предполагат, че тази диета защитава срещу сърдечносъдови заболявания.

Този хранителен режим е лишен от холестерол и обикновено е с ниско съдържание на наситени мазнини. И въпреки по-високият прием на въглехидрати, веганите също така имат и по-ниски нива на триглицеридите.

Учените установяват значително по-малко случаи на хипертония сред веганите. Ниският индекс телесна маса е част от причината за това, пълно обяснение обаче все още няма. Предлагаме Ви някои факти за веганството и ефекта му върху здравето...

  • Обикновено веганите имат по-висок прием на фибри, в сравнение с консумиращите животински храни. Разтворимите фибри, по-специално, могат да намалят нивата на холетерола в кръвта. Веганите вероятно консумират и повече соеви продукти.
  • Соевият протеин влияе директно върху понижаване нивата на холестерола. Изофлавоните, които се намират в соевите продукти, могат също да намалят риска от коронарна болест на сърцето, като подобряват здравето на артериите.
  • Заедно с тези защитни ефекти обаче, веганите, които не приемат добавка витамин B12, може да имат по-високи нива на аминокиселината хомоцистеин, което може да повиши риска за сърцето.
  • Веганите също така имат и по-ниски нива на плазмата на дългата верига омега-3 мастни киселини, докозахексаенова киселина. Неадекватният прием на витамин B12 или докозахексаенова киселина трябва да се компенсира с прием на хранителни добавки.

Още полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase