Снимка: Reuters, архив
fallback

Д-р Марияна Свещникова е завършила Медицински университет, гр. София. Притежава специалност по детски болести и обща и трудова медицина.

Тя е сертифициран Шуслеров терапевт, член на Българската педиатрична асоциация и Европейското дружество по педиатрия, както и на Европейска асоциация по инфекциозни болести.
 
Имунната система е изключително сложно устроен механизъм, в който участват много имунни органи, за чието правилно функциониране не е без значение дали детето е изложено или не на даден неблагоприятен фактор. Един от най-големите имунни органи в човешкия организъм, например, са червата, което, вероятно, е изненадващо за мнозина - имунната система не се изгражда само от костния мозък, който формира имунните клетки.
 
В чревната мукоза се съдържат голямо количество имунологично активни клетки, благодарение на които тя може да формира имунологичен отговор и това се случва, тъй като епителната повърхност на червата е била подложена на действието на антигенни структури на външната среда.
 
В червата се намират и Пайеровите плаки, които подобно на сливиците са част от лимфоидната тъкан и участват в отключването на имунния отговор. Това има значение не само за локалния имунитет на червата, но и за хуморалния имунитет на организма. В този смисъл храненето на детето, осигурява не само енергия и градивни елементи на организма му, а се превръща във фактор, повлияващ имунитета.
 
Имунологичното състояние на децата е сложна материя и зависи от много фактори. Част от тях са генетични - това, което родителите са предали като генотип. Останалата зависи от начина на отглеждането, от отношението на родителите към децата и от отношението на родителите към здравето на децата, поне за този комплекс външни фактори, който е във възможностите ни да контролираме.
 
Родителите трябва да запомнят, че от деня на своето раждане, децата имат правата, които самите те им дават. Децата не могат да пият вода, когато им се пие или да се хранят точно тогава, когато искат, нито могат да кажат колко им е топло или колко им се студено.
 
Усилията в грижите за децата до 7-мата им година са решаващи. От седмата година детето се доближава като имунитет до възрастния човек. Едно правилно отглеждано дете не боледува често и очакваме да се справи с новите инфекции, които ще срещне в училище.
 
И тъй като ние вземаме решенията вместо тях, е добре да се стараем да им създадем условия за запазване на здравето и подобряване на имунологичното състояние на детския организъм, за да може той да се справи, доколкото е възможно, сам с предизвикателствата на околната среда. Защото днес на фона на химическите агенти, които ни атакуват отвсякъде и предизвикват алергии и болестите на съвременния свят, организмът на детето трябва да се справи и с честите респираторни инфекции.
 
Моите убеждения са, че част от настинките и баналните инфекции, биха могли успешно да се повлияят от хомеопатичното лечение. Не казвам, че лечението трябва да бъде изключително хомеопатично, а това, което родителите могат да направят предварително, преди да стигнат до лекаря, което да е безопасно и без никакви странични ефекти.
 
Все пак обаче на пазара има и много други препарати, които повишават имунитета, като например съдържащите бета глюкан, ехинацея, извлеци от корени като умкалор, имунобор, биозин, препарати с колоидно сребро, клееви тинктури и други, които могат да помогнат на организма да възвърне равновесието си, влошено по някаква причина.
 
Ясно е, че причината за настинката са вирусите, които представляват малки инфекционни частици (20-300 nm), които препдочитат и инфектират определени клетъчни типове. Тяхната репликация зависи от метаболизма на клетката хазаин.
 
За борба с тях най-ползотворни са билковите и хомеопатични продукти, тъй като те са безобидни за детето и същевременно ефективни средства за укрепване на организма му.
 
Избягвайте ненужното използване на антибиотици и антивирусни средства в периода на настинката. Не бива да се гледа единствено телесната температура, за да му се дават антипиретици, а да се следи и общото му състояние, тъй като неблагоприятни за здравето му са двете крайности, както употребата им при леко повишена температура, така и отказът им при температура над 39 С.
 
Останалата част от материала ще намерите на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

7

преди 9 години

Хубаво би било да се избягват и ваксините.Гледайте филмите за това и ще се убедите!

1

Анонимен

преди 9 години

Ето как протича лечението на децата :- Отиваме при личния лекар-диспечер, който в зависимост от това коя фармацевтична компания му плаща повече, ни кара да си купим нейните ***. Екстракт от мащерка, теснолист жиловлек,прахообразен черен дроб от дива патица и ред други тъпотии, на които пише, без лекарско предписание. - След две седмици загуба на време, му се предписва вече адекватно лечение, та дори и с антибиотици и третия ден детето е като ново.А швестеровите соли, с тях си солим салати

fallback