Снимка: Reuters, архив

Интервю с д-р Росен Тушев – началник на Отделението по хирургия в МБАЛ „Вита”

 
-Д-р Тушев, какво представлява слабинната херния и как се появява тя?
 
Хернията се появява, когато част от вътрешен орган излезе през слабо място или съществуващ отвор на коремната стена, като се наблюдава подутина в съответната област.
 
При слабинните (ингвинални) хернии разрушаването на ингвиналния канал е в следствие образуването на липоми (хипертрофия на мастната тъкан) или навлизането на вътрекоремен орган в канала. Слабинните хернии могат да бъдат едностранни или двустранни.
 
Различават се два вида ингвинална херния – директна и индиректна. Директната ингвинална херния излиза през външния слабинен отвор. Индиректаната херния излиза през вътрешния слабинен отвор. Ако хернията се заклещи, тя ограничава притока на кръв към съответния орган, което налага спешна оперативна намеса.
 
-Има ли конкретни рискови фактори за образуването на слабинна херния?
 
Когато има слаби места в коремната стена, каквито са слабинните отвори, както и ако се комбинират малоценност на съединителната тъкан и повишено вътрекоремно налягане, рискът от появата на херния е повишен.
 
Като цяло заболяването се среща по-често сред мъжете, при хората с наднормено тегло, при хронична кашлица, чести периоди на запек, дълго стоене на крак. Не е изключена появата на херния по време на бременност или раждане. Разбира се, не бива да се пренебрегва и наследственият фактор. Всеки пациент, който веднъж е заболял от херния, е силно предразположен към появата и на друг вид херния на коремната стена.
 
-Как да разберем, че може би имаме слабинна херния? Какви са симптомите?
 
Някои ингвинални хернии не предизвикват никакви симптоми. Може да не знаете, че имате херния, докато специалист не я открие по време на преглед. Често, обаче, можете да видите и усетите издутината, предизвикана от хернията. Обикновено тя се забелязва, когато сте в изправено положение, особено при кашляне.
 
Симптомите най-често се изразяват в издутина в слабинната област; парене или болка на мястото на хернията; болка или дискомфорт в слабините, особено при навеждане, кашляне или вдигане на тежест; дърпане в областта на слабините; слабост или напрежение в слабините, ирадииращи към тестисите. При жените може да се появи подуване в областта на срамните устни.
 
Останалата част от интервюто ще намерите на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase