Източник: Reuters

Учените постоянно изтъкват, че зеленчуците, които са най-ярки на цвят съдържат цени вещества в най-голяма степен. Не бива обаче да подценявате качествата на карфиола – той е изключение от правилото. 

Той е с богато съдържание на витамини от B групата, а също така и на фибри, които оставят усещането за ситост и помагат за загубата на килограми и поддържане здравето на храносмилателния тракт.

Карфиолът е богат още на антиоксиданти и фитонутриенти, които защитават организма от рак, както и на холин, който е много важен за паметта и когнитивните умения. 

Зеленчукът дори се нарежда сред първите 20 храни, по отношение на индекс за хранителната стойност, който измерва съдържанието на витамини, минерали и фитонутриенти. За да си заслужи място в този списък, храната трябва да осигурява високо количество хранителни вещества за малко количество калории.

Каква по-конкретно е хранителната стойност на карфиола?

Количеството от една чаша нарязан суров карфиол съдържа 27 калории, 2 г протеини, 0,3 г мазнини и 5 г въглехидрати, включително 2,1 г фибри и 2 г захар. 

Консумацията на същото количество от зеленчука набавя 77% от необходимото дневно количество витамин C, 20% витамин К, 10% или повече, витамин B-6 и фолиева киселина. В по-малки количества се съдържат и тиамин, рибофлавин, пантотенова киселина, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий.

Повече полезна здравна информация може да намерите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase